Historie

Waarom Vennegoor , Vennegoor op Nijhuis en Vennegoor of Hesselink?

In Twente was het voor 1811 de gewoonte dat de achternamen van mensen verbonden waren met het erf waar ze woonden. De familienaam Vennegoor stamt dan ook van het erf Vennegoor. Dit is duidelijk te zien in de oorsprong van de familie Vennegoor:

Voor zover nu bekent begint het allemaal met een Hermannus (Herm) Hersmeule . Hij is getrouwd met Johanna Haverkotte rond 1750 en zij gaan samen op het erf Vennegoor wonen. Alle zoons hebben daarom ook de achternaam Vennegoor, alhoewel dat toen allemaal niet zo netjes werd vastgelegd. De eerste zoon (Gerrit Jan) blijft op de boerderij wonen en houdt dus de achternaam Vennegoor. Zijn broer Jan gaat trouwen en gaat wonen op het erf Oude Vrielink. De kinderen van deze Jan Vennegoor heten dan ook Gerrit Jan Oude Vrielink en Gesina Oude Vrielink. De derde zoon Gerrit heeft de achternaam Vennegoor in Hesselink. Zijn eerste zoon noemt zich Gerrit Jan Hesselink , maar zijn tweede zoon noemt zich Vennegoor of Hesselink. Ziedaar de oorsprong van de bekende familienaam "Vennegoor of Hesselink".

De eerste zoon (Gerrit Jan Vennegoor) van Hermannus heeft 2 zoons en 1 dochter. De jongste van deze zoons verhuist naar het erf Nijhuis en daarom heet hij Gerrit Jan Vennegoor op Nijhuis.

Daarmee zijn de 2 varianten op Vennegoor verklaart en hieruit blijkt dat dus ook alle drie de familienamen eigenlijk familie van elkaar zijn. Maar wel erg verre familie, want deze differentiatie vond plaats tusen 1700 en 1800. Onder Franse overheersing werd het aannemen van een achternaam verplicht en werd dit per gemeente vastgelegd (de burgerlijke stand) . Dit gebeurde in de noordelijke provincies in 1811. Daarmee kon de achternaam niet meer van vader op zoon veranderen en zodoende zijn er niet nog meer varianten ontstaan van de familienaam Vennegoor.

De eigenaar en webmaster van deze website is Jeroen Vennegoor op Nijhuis. Jeroen Vennegoor op Nijhuis is ook de initiator van het stamboom onderzoek van de familie Vennegoor. De informatie voor de stamboom is afkomstig van diverse bronnen, waaronder Internet en direct persoonlijk contact. Maar ook gegevens van Hennie Engelbertink uit Rossum en Frank Steggink (http://www.steggink.org) hebben erg geholpen om de stamboom compleet te krijgen.

Plechelmus kerk, Oldenzaal